Viooldocent

Adriaan Stoet (Amsterdam, 1965) is een hedendaagse violist die zowel klassieke als moderne muziekstijlen met verve weet te interpreteren. Zijn krachtige vioolspel leerde hij van internationale grootmeesters als Ruggiero Ricci, Gyorgy Pauk en Viktor Liberman. In 1993 studeerde Adriaan Stoet cum laude af bij Philippe Hirschhorn’(1e prijs winnaar Prinses Elisabethconcours 1967).

Als solist heeft Adriaan Stoet op veel verschillende podia in Nederland gespeeld, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam, de Doelen in Rotterdam, Vredenburg Utrecht, de Oosterpoort in Groningen en de Vereeniging in Nijmegen. Hij heeft ook concerten gegeven in Spanje, Italië, Duitsland, Engeland en Denemarken. Hij verwierf bekendheid door de complete live uitvoering van Paganini's 24 caprices waarvoor hij lovende kritieken kreeg.  Adriaan heeft onder andere opgetreden voor voormalig Koningin Beatrix, de Duitse president en de Amerikaan Al Gore en werkte onder meer samen met Louis van Dijk, Emmy Verhey, Herman Krebbers, Cor Bakker, Daniël Wayenberg, Jan Vayne en Humphrey Campbell.

Adriaan heeft meerdere cd's opgenomen. Met pianist Tjako van Schie (verbonden aan de conservatoria van Amsterdam en Porto) nam hij voor het label EMI een indrukwekkend album op met werken van joodse componisten. Dit album kreeg lovende kritieken in binnen- en buitenland. Adriaan Stoet maakte ook een speciale cd met solowerken voor viool: caprices van Paganini, solosonates van Bartok en Ysayë.

Adriaan is sinds 2006 als hoogleraar viool verbonden aan het Artez-conservatorium in Zwolle. Hij heeft in 2005 samen met Rolf Olland de Stichting Zwolse Vioolacademie opgericht. Leerlingen van Adriaan Stoet hebben prijzen gewonnen op verschillende concoursen.